Historisch geometrisch parquetry vloer

Terug naar Portfolio overzicht

Uitvoerdatum: Maart 2015
Eigenaar: Regus

Omschrijving:
Een parquetry vloer met repeterende geometrische vormen. De vloer is opgebouwd uit eikenhouten cassettes (vierkante) elk bestaand uit 12 tot 16 stukken. Dosse en kwartiers gezaagde delen. Op de hoeken van de panelen zitten andere houtsoorten (Ebben en Padoek). Als er vier panelen in een vierkant worden gelegd ontstaat er in het midden een gelijkzijdige ster. De kamer is voorzien van twee biezen. Een brede centerbies met geometrisch patroon en een dubbele buitenbies.

Diverse gebruikte houtsorten:
Eiken (Quercus, Alba) Padoek (Fabaceae, Leguminosae), Ebben (Ebenaceae)

Problematiek:
Een groot aantal vloerpanelen waren doorgezakt, braken uit en inlegwerk van het decoratieve geometrische patroon zijn verloren gegaan. Buiten deze (constructieve) schade was de vloer in de laatste jaren niet tot nauwelijks onderhouden. Vanwege de slechte en schrale afwerking kon vuil en vocht makkelijk in het hout gaan zitten.

Omdat het een historisch interieur betrof was het geen optie om de vloer te schuren. Dit was overigens vanwege het patroon ook niet meer mogelijk, de vloer was door de jaren zo versleten en dun geworden dat bij het schuren van de vloer een substantieel deel van het decoratieve patroon verloren zou zijn gegaan.

Monumentaal pand:

Het gerestaureerde interieur is gelegen aan de Grachtengordel (west) van Amsterdam aan de Herengracht 282. Het pand is monumentaal verklaard in 21-05-1970 en heeft monumentennummer: 1794.

Bron: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/1794

Wilt u meer weten over de behandeling van dit object neem dan contact op met het “Restauratie Center”

Terug naar Project portfolio      

Detail foto’s

spacer