Stoelenmatten

Nieuwe zitting voor Thonet stoelHet eeuwenoude ambacht van matten en vlechten speelt een cruciale rol in het creëren van stoelen met zowel stevigheid als esthetische aantrekkingskracht. Bij het Restauratie Center beheersen wij deze vlechttechnieken voor antieke en moderne objecten.

Deze technieken betrekken materialen zoals riet, rotan, bies, sisal en moderne papercord om onder andere stoelzittingen en rugleuningen te construeren. Matten omvat het weven van materialen tot duurzame zittingen, met traditioneel riet of moderne synthetische touwen. Vlechten creëert artistieke en functionele rugleuningen door materialen in diverse patronen te weven, met bies als populaire keuze. Deze praktijken combineren traditioneel vakmanschap met hedendaags design, wat resulteert in unieke stoelontwerpen die zowel historische charme als moderne flair uitstralen. Van landelijke rustieke stoelen tot strakke, eigentijdse ontwerpen, matten en vlechten blijven waardevolle kunstvormen die meubelstukken verheffen tot functionele kunstwerken.

Webbing (Rietwerk)
Het gebruik van rietwerk is voornamelijk geassocieerd met Thonet stoelen. Door het delicate vlechtwerk van dunne banden ontstaat een honingraatmotief in de stoelzitting, wat resulteert in zowel stevigheid als decoratieve uitstraling. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om waaierpatronen te creëren, inclusief een medaillon, bijvoorbeeld in de rugleuning van de stoel.

Biezen zitting
Biezen zittingen worden vaak gemaakt van in elkaar gedraaide biezen. Deze zoetwaterbiezen meestal meestal uit Portugal. De zittingen kunnen in verschillende patronen geweven om een stevige en comfortabele zittingen te creëren voor stoelen en andere meubelstukken. Biezen zittingen hebben een natuurlijke uitstraling hoewel ze minder vaak voorkomen in moderne ontwerpen, worden ze gewaardeerd om hun traditionele vakmanschap en tijdloze charme.

Rotan
Een rotan stoel is een meubelstuk gemaakt van rotan, een natuurlijk materiaal afkomstig van de stengels van bepaalde palmsoorten. Rotan wordt geweven of gevlochten om stoelen te creëren met een kenmerkende, rustieke uitstraling. Deze stoelen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, lichte gewicht en natuurlijke esthetiek, die goed passen bij diverse interieurstijlen.

Heeft u een webbing- of rotanstoel waarvan u de bematting wilt laten herstellen of vervangen neem dan contact op met het Restauratie Center.
Zie hieronder een aantal voorbeelden van stoelen die zijn gerestaureerd of volledig op nieuw bemat. 

Gerestaureerde stoel van ontwerper Pierre Jeanneret (22 March 1896 – 4 December 1967)


Thonet stoel voor- en na het bematten van de zitting. 

Het vervangen van doorgezakte zitting van een Wicker Lounge Chair. (foto: tijdens restauratie)