Ierse Armstoel ‘(Ca.1770) ‘Rococo”


Uitvoerdatum: Januari 2012, West Dean College
Eigenaar: Stansted Park Rowland’s Castle, United Kingdom, West Dean.

Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 1Stansted Park
‘The Stansted Park Foundation (reg.charity 1101251) is an independent charitable trust set up by the 10th Earl of Bessborough in 1983 to conserve the Estate, the House and its collections for the public, forever’.

Omschrijving:
Een set van twee Ierse backpaneel hall stoelen van zeer hoge kwaliteit die zijn vervaardigd uit massief mahonie. De rugleuning is een paneel met een ingelaten profiel. De zij- en topprofiel/regel sluiten het paneel in. In het midden van de top regel is een sint jacobsschelp met aan beide zijden een klein acanthusblad. De hoeken zijn ook versierd met een acanthusblad, het springpunt zit op de zijregel en het blad krult over de top regel. De zitregel is versierd met een stoppende cannelures profiel, De zijkant van de poten zijn voorzien van een krul (op de Knee) wat eindigt in een acanthusblad, de stoelpoten eindigen in een krul wat staat op een ‘ronde’ bal.              

Conditie:
Beide stoelen zijn qua constructie in een goede staat, behoudens een armleuning die los zit. De stoelen hebben ernstige waterschade, meest geconcentreerd op de achterkant en op de gehele stoel wat spetters. Sommige ingelaten profielen in de rugleuning zitten los, dit omdat het paneel is gaan werken vanwege de hoeveelheid vocht door de waterschade. Hier en daar ontbreekt wat houtsnijwerk van de poten. In de hoekklossen van de poten is actieve houtworm aangetroffen.

Detail foto’s

Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 2Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 3 

 

 

 

 

 

Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 4Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 5

 

 

 

 

Eindresultaat:

Ierse Armstoel '(Ca.1770) 'Rococo' Afb. 6Wilt u meer weten over de behandeling van dit object neem dan contact op met het “Restauratie Center”

Terug naar Project portfolio            

spacer