Varia

Monstrans ‘reliekhouder’

‘’De monstrans heeft een lange geschiedenis. Het voorwerp komt voort uit de middeleeuwse reliekhouders met relieken van heiligen, die vaak op het altaar tentoongesteld werden. 

*zie heel project*


Bijouterie box Afb.1Bijouterie box   


Een fijn gedecoreerd brons vergulde bijouterie box. Met een geschilderd medaillon welke is gezet op het glas van het dekseltje. Het glas heeft een handgeslepen facetrand. De binnenkant van de bijouterie box is belijnd met crème linnen die is afgewerkt met knopen.

*zie heel project*


Blaasbalg afb.3Blaasbalg

De blaasbalg bestaat uit twee houten planken, met daartussen een flexibele leren zak. Eén houten deel is beweegbaar en de andere is scharnierend. Aan het vaste gedeelte is aan de voorzijde een ‘mond’ van metaal.

*zie heel project*Bisj-pole Afb. 6
Bisj-pole ‘religieus offeringsbeeld vanuit Nieuw-Guinea”

Een bisjpaal is een paal die door de Asmat, een Papoea-volk van de zuidwestkust van Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, werd gemaakt om onlangs overleden dorpsgenoten af te beelden. De geesten van de doden werden zo zichtbaar.

*zie heel project*


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Handkar
‘Spijker Amsterdam’Een kar verschilt van een wagen door het feit dat hij slechts één as met twee wielen heeft, in plaats van twee assen met vier wielen zoals een wagen of een koets. Boerenkarren zijn meestal niet voorzien van vering.

*zie heel project*