Uurwerken zijn mechanische kunstwerken. Tijdwaarnemers bestaan al eeuwen. Het is begonnen met zonnewijzers, waarna zandlopers volgden en daaropvolgend de slingeruurwerken. Sinds de 10 de eeuw zijn er mechanische tijdwaarnemers. De eerste modellen zijn vermoedelijk toe te schrijven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II)
U kunt zich vast inbeelden dat een constant bewegend mechaniek veel te voorduren heeft. Daarom is het ook zeer belangrijk dat uurwerken goed onderhouden worden om slijtage tegen te gaan. Uurwerken zijn uiterste precisie instrumenten en erg gevoelig voor stof. Als het uurwerk vuil is dan kunnen de tandwielen ontzet raken waardoor deze andere tandwielen beschadigen of assen verbuigen. Hierdoor loopt uw uurwerk niet of niet meer nauwkeurig.
De restauratie van een klok is vaak een samenwerkingsproject tussen verschillende disciplines. Uurwerken hebben vaak een klokkast van hout en een wijzerplaat van enamel of porselein. Dit gespecialiseerde werk wordt gedaan door de diverse vakmensen van het Restauratie Center.
Een Franse tafelklok (pendule), in een rechthoekige eikenhouten kast die is beplakt met ebbenhout fineer en massief lijstwerk. De kast is uitgevoerd met een gebogen tympaan. De binnenzijden (achterkant) is beplakt met palissander.
Consoleklok met Boulle-Marquetry
Franse Boulle marquetry console klok ingelegd met messing en schildpadschild. De klok is vervaardigd uit yellow-poplar met ge-ebonised perenhout. De gehele consoleklok en console is uitgevoerd met fraaie bronzen ornamenten.
Een tafelklok geconstrueerd van eikenhout met mahonie fineer. De klok is omstreeks de midden-negentiende eeuw (Engeland) gemaakt.
De klok heeft twee deuren,|