Ebbenhouten pendulekast

Uitvoerdatum: oktober 2015
Eigenaar: Particulier

Omschrijving:
Een Franse tafelklok (pendule), in een rechthoekige eikenhouten kast die is beplakt met ebbenhout fineer en massief lijstwerk. De kast is uitgevoerd met een gebogen tympaan. De binnenzijden (achterkant) is beplakt met palissander. aan de voorzijden zitten twee platte half zuilen die zijn ingelegd met messing biezen, evenals de zijkant en de deur. De zuilen zijn gedecoreerd met kapitelen, op de kap staan een drietal pinakels ( architectonische term). Het geheel staat op vier messing pootjes

Conditie:
Constructief was de pendulekast in orde. Het fineerwerk was in een matige staat. Op diverse plekken zat fineer los of was van de kast af ( sommige stuken waren aanwezig). Ook zaten er diverse profiellijsten los.

Verdeeld over het object zaten veel ingelegde biesjes van messing los en/of waren verbogen. Er ontbrak ook een aanzienlijk aantal.

De scharnieren van de deur (met glas) waren verbogen en de scharnieren van de achterdeur zaten los. De bovenste splitpen van de sluiting van de achterdeur ontbrak. Het glas in de deur en de zijkanten zat los en aan een zijde lag het glas er uit.

De messing inlegbiesjes waren geoxideerd evenals de voetjes en de ornamenten van de bovenzijden en van de kapitelen.

Detail foto’s

Ebben pendule klok Afb.2
Ebben pendule klok Afb.1Ebben pendule klok Afb.2
Eindresultaat:

Ebben pendule klok Afb.6Ebben pendule klok Afb.5Ebben pendule klok Afb.4

Wilt u meer weten over de behandeling van dit object neem dan contact op met het “Restauratie Center”

Terug naar Project portfolio          

spacer