Davy-lamp, ‘Mijnlamp’

Terug naar Portfolio overzicht

Uitvoerdatum: December 2015
Eigenaar: Particulier

Omschrijving:
*In het jaar 1815 is de benzinelamp uitgevonden door Sir Humphry Davy, ook wel de Davy-lamp genoemd. Met de lamp kon de aanwezigheid van gevaarlijke gassen als methaan en koolstofdioxide in een ondergrondse kolenmijn worden vastgesteld. Mijngas kwam veelvuldig in een steenkolenmijn voor, een mengsel dat voor meer dan 93% uit methaan bestaat, het is zeer brandbaar en in combinatie met zuurstof explosief (4%-16%).

De principiële werking van de mijnlamp berust op het hoge warmtegeleiding vermogen van het koper waaruit het gaaskapje is gemaakt. Het mijngas kan wel door het gaas in de lamp, maar de warmte van de vlam wordt door het koper afgevoerd en komt niet buiten de lamp, zodat het gas buiten de lamp niet ontstoken kan worden. Het gas gaat in de lamp branden. Gaat het gaas gloeien dan is het mis, want dan wordt het gas buiten de lamp wel ontstoken. Voor de veiligheid is de gaaskap daarom dubbel uitgevoerd…..   Klik HIER om meer te lezen

BRON: Gluckauf & Mijnmuseum De Koempel te Waarland *tekst bevat Copyright !

Conditie:
Veelal zijn de Davy lampen in de loop van de decennia omgebouwd tot elektrische lampen. Deze lamp is dat ook geweest, echter was dit gedaan op een onverantwoorde wijze omdat er geen gebruik was gemaakt van isolatoren en soldering. Hierdoor bestond de kans op kortsluiten met alle gevolgen van dien. De mijnlamp is opnieuw bedraad op verantwoorde wijze met isolatoren en het koper draad is gesoldeerd.

Detail foto’s

 

 

 

 

 

 

 


Eindresultaat:

Wilt u meer weten over de behandeling van dit object neem dan contact op met het “Restauratie Center”

Terug naar Project portfolio       

spacer