Gooische Stoomtram poster

Terug naar Portfolio overzicht

Uitvoerdatum: Januari 2015
Eigenaar: Museum Hilversum

Omschrijving:
De Gooische Stoomtram werd op 17 december 1880 opgericht. Een van de initiatiefnemers was Jan Hamdorff, die in Laren een hotel dreef. Hij hoopte door een betere verbinding op meer gasten. Het traject Amsterdam – Diemerbrug werd op 17 mei 1881 geopend. Op 22 juli werd de dienst verlengd naar Muiderberg en op 20 augustus van dat jaar werd Naarden bereikt. Tussen Diemerbrug en Naarden was de tramlijn langs de Naardertrekvaart aangelegd. In Naarden reed de tram door de Amsterdamse Poort en verliet de stad weer door de Utrechtse Poort.

Op 15 april 1882 werd de lijn verder verlengd naar Laren en Hilversum. Op dezelfde dag kwam ook de dienst Hilversum – Laren – Blaricum – Huizen in bedrijf. Met de tram werden zowel personen als goederen vervoerd. Ook was er een zijtak naar Muiderberg. Tot de aanleg van de Afsluitdijk (1932), was Muiderberg voor de Amsterdammers een belangrijke badplaats aan de Zuiderzee.

Op 1 januari 1917 werd de in 1883 geopende lijn van Station Naarden-Bussum naar Huizen overgenomen van de Stoomtramweg Maatschappij Bussum – Huizen. Op 30 mei 1930 werd de Gooische Stoomtram omgedoopt in Gooische Tramweg-Maatschappij NV (GoTM). In 1944 volgde overname door de Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij (NBM).

Bron: Wikiedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Gooische_Stoomtram

Conditie:
Bij het organiseren van een expositie in het Museum Hilversum wilde men deze poster exposeren. Echter bleek het object, toen het uit het opslagdepot kwam, schade te hebben. Alvorens de poster naar de expositie ging, moesten de ingedeukte hoeken en het dubbelzijdig tape van de achterzijden worden verwijderd.

Detail foto’s

 

 

 

 

 

 

 

Eindresultaat:

Wilt u meer weten over de behandeling van dit object neem dan contact op met het “Restauratie Center”

Terug naar Project portfolio

spacer