Een THONET stoel met een bijzonder verhaal

Antieke meubelen vertellen een verhaal zeggen wij altijd, graag vertellen we u het verhaal van deze Thonet stoel.

Enkele weken geleden stapten een dame en een heer het Restauratie Center binnen. Niet ongebruikelijk namen ze een oude stoel mee, in dit geval een gedateerde Thonet-stoel. Maar al gauw werd duidelijk dat ze met een andere restauratie-vraag naar de Langestraat waren gekomen. Het ging in de eerste instantie dus niet om de stoel. Het recentelijk geplaatste stuk in de Gooi- en Eemlander over het Restauratie Center, was aanleiding voor het stel om naar het atelier te komen.

De dame gaf aan dat ze deze stoel al jaren op zolder had staan en er verder niets meer mee deed. Graag wilde ze vertellen hoe ze aan deze stoel was gekomen.

Ze vertelde dat de stoel jaren opgeslagen heeft gelegen in de kelder van de Prinses Beatrixschool aan de Meeuwenlaan in Amsterdam- Noord. Deze school is volgens de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed in 1941 gebouwd. In deze school was destijds onder andere een ambachtsschool en een huishoudschool gevestigd.

Op deze school was ze werkzaam als docente. Bij het opruimen van de kelder kwam deze stoel letterlijk naar boven. In eerste instantie wilde een collega de stoel weggooien, maar zij raakte geïnteresseerd in dit oude exemplaar en besloot hem mee naar huis te nemen.

Ze werd namelijk getrokken door het stempel aan de onderzijde van de stoel. Aan de onderzijde staat een stempel van de Duitse bezetter, 1942 en de afkorting H.U. Ze vertelde dat de school in de oorlogsjaren door de Duitsers was gevorderd. Waarschijnlijk is het meubilair vanuit Duitsland geregistreerd en gestempeld naar de Prinses Beatrixschool gebracht. In de kelder is slechts 1 stoel gevonden, maar het is zeer aannemelijk dat er meer stoelen zijn geweest en dat deze stoel onderdeel was van een grote geproduceerde oplage uit de jaren dertig.

Na dit bijzondere verhaal gaf ze aan dat ze de stoel nu graag aan het Restauratie Center wilde schenken. Wij waren zeer verrast en hebben haar uitgebreid bedankt.

We zijn verheugd dat deze bijzondere stoel nu onderdeel is van de THONET expositie en we willen het verhaal bij deze stoel graag doorvertellen.

Auteur: Hans Booij

spacer