Symposium ‘De duistere kant van historische verlichting’

Programma:

13:30 – 14:00           Inloop

14:00 – 14:10           Welkom

14:10 – 14:20           Opening

14:20 – 14:45           Rienk Visser van het NSVV

In de loop van de tijd zijn verschillende lichtbronnen toegepast, elk met hun eigen voor en nadelen. Beide worden nader toegelicht, met name voor de museale omgeving.

Deze betreffen aan de ene kant het mooi en sfeervol uitlichten van de omgeving en objecten hierin. Aan de andere kant kent elke lichtbron z’n nadelen met betrekking tot mogelijke schade.

14: 55 – 15:20           Rob van Beek Rijksvastgoedbedrijf

Licht is één van de bedreigingen van historische interieurs. Licht veroorzaakt fysieke schade aan materialen, dit gaat vaak samen met het veranderen of zelfs verdwijnen van kleuren.

We kennen de effecten van veel licht, de hoge temperaturen die daarvan vaak het gevolg zijn, en uv-straling. Echter, licht is niet alleen een bedreiging voor een historische ruimte, het maakt het ook mogelijk om de schoonheid ervan te zien.

Licht is schadelijk, maar aan de andere kant onontbeerlijk, we hebben het gewoon nodig.

15:35 -16:00             Koffie / thee pauze

16:00 – 16:25           Remco Ockhuijsen

‘’Als Restauratie Center is het onze passie om de historische –objecten en interieurs niet alleen voor de toekomst te bewaren maar ook levend en bruikbaar te houden’’

Tijdens de presentatie zullen we de restauratie van een porseleinkast verder belichten. Hierbij zullen onder andere moderne technieken en toepassingen ter sprake komen.

16:35 – 16:55          Yolande Holthuijzen

Overgaan op LED verlichting vraagt een investering. Echter LED is energiezuinig, heeft een lange levensduur en verdient zich terug in de toekomst. Met een eenvoudig rekenmodel wordt er inzichtelijk gemaakt wat de investeringskosten zijn en hoe snel u dit kunt terug verdienen.

In sommige gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie. Scarabeus is gespecialiseerd in het aanvragen en verkrijgen van Nederlandse en Europese subsidies. Zij adviseert bedrijven en instituten bij het verkrijgen van de juiste subsidie.

16:55 – 17:10            Mogelijkheid voor stellen van vragen aan de experts.

17:10 – 18:00            Netwerkborrel in het atelier van het Restauratie Center.

Klik hier voor het Volledig Programma in PDF-versie

spacer